„Komon architekti“ interjero projektas Prahoje. „Alex Shoots Buildings“
Istorinė vila Prahoje: nekopijuojantis ryšys su praeitimi
Namas Ir Aš

Čekų architektūros studija „Komon architekti“ atnaujino XX a. pradžioje Prahoje pastatytos vilos „Bianca“ interjerą. Jis – modernus, nepretenduojantis į istorizmą, tačiau išlaikantis ryšį su namo originalia pastato architektūra.

1910–1911 m. architekto Jano Kotěros suprojektuota vila per šimtmetį patyrė daugybę pokyčių. Pastarasis iš jų – 2003 m., pagal olandų architekto Eriko van Egeraato projektą įgyvendinta renovacija. Vilos eksterjeras buvo atkurtas pagal originalų J. Kotěros projektą, tačiau interjeras, priešingai nei istorinis eksterjeras, atspindėjo tūkstantmečių sandūros laikotarpį. Nebuvo išsaugota jokių originalaus laikmečio elementų, išskyrus originalių langų kopijas.

Naują vilos interjerą suprojektavę „Komon architekti“ sako nesiekę jo istorizuoti, tačiau siekė užmegzti ryšį su istorine namo architektūra. „Manome, kad dialogas tarp seno ir naujo, šiuo atveju tarp vilos ir jos interjero, gali suktis apie autentiškumą architektūroje ir iš funkcijos kylančias formos paieškas, kuriomis daugiau nei prieš šimtmetį rėmėsi Janas Kotěra“, – sako architektų komanda.

Tiesioginėmis nuorodomis į namo pastatymo laikotarpį tapo medžiagos ir kai kurie baldai. Tamsiai alyvuotas ąžuolo parketas ir baldai, natūralaus žalvario akcentai laikui bėgant įgaus natūralią patiną. Sienų gipso apdaila padengta matiniu baltu sluoksniu, derančiu prie durų ir lakuotų korpusinių baldų paviršių leidžia žaisti šviesa ir šešėliais. Netaisyklingų formų plytelės vonios kambariuose derinamos su subtilaus rašto marmuro grindimis. Gausybė veidrodžių, šviestuvų ir stiklinės lentynėlės virtuvės nišoje atskleidžia užsakovų simpatiją stiklui.

Butas pakeistas nepažeidžiant laikančiųjų konstrukcijų, kad jis atitiktų šiuolaikinės šeimos gyvenimo poreikius. Virtuvė perkelta į bendrą erdvę kartu su valgomuoju ir svetaine, suprojektuotas darbo kabinetas su miegamojo galimybe. Šiaurinėje buto dalyje esančiame miegamajame įrengta atskira drabužinė su kriaukle ir atskiras vonios kambarys su išėjimu į balkoną. Centrinį namų koridorių apšviečia natūrali, iš aplinkinių kambarių krentanti šviesa.

Foto galerija:new_000326576_0:

Straipsnio komentarai

Siųsti
Architektūra architektura