Anan Naruphantawat, Metipat Prommomate
Gotikos ir kruasanų įkvėpta architektūra
Namas Ir Aš

Nakhonratčasimoje, Tailande, esančios kavinės architektūrinius ir dizaino sprendimus paskatino pavadinimas „French Kitch“. Prancūziškos cukrainės savininkai yra dideli prancūzų buldogų gerbėjai, todėl šios veislės šuo tapo žaisminga ir elegantiška interjero detale. Sustiprinti kavinės įvaizdį projekto autoriai „Touch Architects“ siekė pasitelkdami kičą – meno srovę, kuri pabrėžia netobulumą. Netobulumo šaltiniu tapo kruasanas.

Ritmiškai pasikartojančios arkos – aliuzija į prancūziškas katedras, tačiau šiame projekte jos asimetriškos ir skirtingų dydžių, kokias galima atrasti supjausčius prancūzišką ragelį.

Skirtinguose pastato lygiuose netobulos arkos griauna tobulo stačiakampio formą. Pirmame aukšte šios arkos kviečia lankytojus savo senovine, bet kartu ir modernia išvaizda ir meta ant tako charakteringą šešėlį. Pro arkinį langą krentanti šviesa sukuria katedros stiklus primenantį atspindį ant grindų. Didelė netobula arka sukuria vientisą erdvę tarp prekystalio ir antro aukšto, išryškina prekystalį ir padaro jį matomą iš skirtingų pastato lygių. Antrame aukšte langai įrengti ertmėse tarp apverstų arkų, kurios tampa šešėliavimo priemone.

Kruasano idėją projekto kūrėjai perkėlė ir į pastato sienas. Jos suformuotos iš sluoksniuoto betono, lyg iš sluoksniuotos tešlos suvyniotas kruasanas. Netobulas ir nelygus sienų paviršius pabrėžia medžiagos autentiškumą, kuris gali būti gražus savaime. Pagrindine medžiaga parinktas betonas sukuria puikią aplinką išsiskirti baldams, dekoracijoms, LED apšvietimui. Susijungę elementai tunelį primenančioje erdvėje pabrėžia netobulų arkų linkius ir sukuria paveikų ir įsimintiną kavinės vaizdą.

Straipsnio komentarai

Siųsti
Architektūra architektura