Studijos „Formafatal“ projektas „BoysPlayNice“
Čekų architektūra Kosta Rikos džiunglėse
Namas Ir Aš

Dvi ant stataus džiunglių šlaito pakibusios vilos – čekų architektūros studijos „Formafatal“ bei architektės Dagmar Štěpánovos projektas, įgyvendintas egzotiškoje aplinkoje – Kosta Rikoje.

300 metrų virš jūros lygio esančios permatomos vilos skirtos trumpalaikei nuomai. Kiekvieno namelio plotas – 90 kv. m. Laikančiųjų sienų statybai panaudotas vietinis molis, o kuriant dizainą buvo atsižvelgta į supančią gamtą.

„Mano tikslas buvo suprojektuoti tvarius namus su biofilinio dizaino interjeru. Jie rafinuotai apgalvoti, bet kartu jų forma pabrėžtinai minimalistinė ir paprasta. Čia nieko netrūksta, bet nėra ir nieko nereikalingo“, – sako architektė. Aštrios, plonos vilų architektūros linijos kontrastuoja su vešlia atogrąžų augmenija, tačiau pasirinktos medžiagos ir spalvos puikiai dera su aplinka.

Abiejų vilų architektūra vienoda, tačiau interjerai skiriasi ir, kaip sako D. Štěpánova, atspindi skirtingą energiją. Jaspis vila (jaspis = jaspis, šviesi vila) atspindi yin energiją. Ji susijusi su šalia plytinčiu Ramiuoju vandenynu ir dangumi. Nefrito vila (nefritas = nefritas, tamsi vila) yra jang energijos atspindys. Nefrito viloje, per spalvas, galima pajusti ryšį su žeme ir džiunglėmis.

Slėgto molio ir betono fasadą papildo konstrukcinio plieno H formos sijos, laikančios monolitinę lubų plokštę. Berėmio stiklo fasadai iš vidaus leidžia gėrėtis vandenynu. Slankiojančių sistemų profiliai įleisti į betoninės lubų plokštės griovelius. Tokiu pat būdu įrengti vidaus apšvietimo bėgeliai bei bėgelis aplink lovą einančiai užuolaidai ir tinkleliui nuo uodų. Betoninė grindų plokštė padengta neslidžia struktūrine cemento danga.

Interjere nėra durų, išskyrus didelio formato stumdomą plokštę dušo ir tualeto zonoje. Ji taip pat atlieka sienelės funkciją. Dauguma baldų pagaminti pagal užsakymą. Virtuvės stalas, kriauklė, lentynos, naktiniai staliukai ar suolai pagaminti iš betono.

Likusius baldus, šviestuvus, aksesuarus ir meno kūriniai projekto autorė kruopščiai atrinko iš skirtinguose žemynuose kuriančių dizainerių.

Straipsnio komentarai

Siųsti

Tadas 02.02 19:51
Plagijatas. Toki nauseda seniai turi.

Architektūra architektura