„Budka“ Julius Filip
„Budka“ – namelis pagal poreikius
Namas Ir Aš

Čekų architektūros studija „Wah“ sukūrė namelį, lanksčiai prisitaikantį prie savininkų poreikių. Pireikius jis gali virsti pirtimi, dirbtuvėmis, vasarnamiu ar vaikų nameliu.

Ekspozinis namelis stovi netoli Zlyno ir atlieka pirties funkciją. Pagrindinis jo pastatymo tikslas – sukurti bendruomenės erdvę poilsiui.

„Visas objektas pagamintas iš šešių eglinių bioplokščių. Projektuodami daugiausia dėmesio skyrėme paprastumui ir funkcionalumui. Reikšmingu elementu tapo perforuota sienelė, kuri suteikia privatumo, bet kartu praleidžia natūralią šviesą“, – pasakoja dizainerė Adéla Bačová. Gamybos metu padarytos išpjovos toliau panaudojamos jos interjere. Gamybos metu atsiradusios plokščių atraižos panaudotos pirties suolams.

Pasak autorių, pagrindinės idėjos, lėmusios medinės „Budkos“ atsiradimą, buvo daugiafunkciškumas ir paprastumas: “Norėjome sukurti objektą, kuris atitiktų visus dabartinius jo savininkų poreikius. Jei laikui bėgant šie poreikiai pasikeičia, viso objekto funkciją galima lengvai pritaikyti“.

Netoli Zlyno stovinčios pirties „Budka“ durys atviros visiems, kurie nori savo sklype pasistatyti nuosavą namelį ir domisi projekto įgyvendinimu. Tačiau kartu ji skirta ir visiems pirties mėgėjams. Studijos atstovai sako norėję sukurti bendruomenės vietą, kur būtų galima pasimėgauti pirtimi, ant laužo pasigaminti maisto ir pabendrauti su bendraminčiais. Pirtimi galima mėgautis už savanorišką įnašą. Jo dydį palikta nuspręsta lankytojams.

Straipsnio komentarai

Siųsti
Architektūra architektura