„Atelier 111“ rekonstrukcijos projektas “Alex Shoots Buildings“
Architektūros konkursą laimėjęs projektas: pagarba seno pastato formai, masteliui ir medžiagoms
Namas Ir Aš

Nedideliame Pietų Bohemijos (Čekija) miestlyje namus sau kūrę Barbora ir Jiří Weinzettl iš (studija „Atelier 111“) sujungė du gretimus pastatus, atsikratė netinkamų šiuolaikinių elementų ir rekonstravo juos atsižvelgdami į istoriją, formą, mastelį ir medžiagiškumą. Rekonstrukcijos projektas šiemet laimėjo pagrindinį „Čekijos architektūros apdovanojimų“ prizą.

Architektai sako, kad istorinėje miestelio dalyje esantis namas iškart patraukė juos savo išskirtiniu charakteriu ir puikia vieta. „Siaurose apsnūdusiose gatvelėse, šalia žalio Kozinos skvero, esame pasislėpę nuo aplinkinio transporto šurmulio, o nuo miestelio centro su parduotuvėmis, įstaigomis, mokyklomis, kino teatru, teatru ir geležinkelio stotimi mus skiria vos keli žingsniai. Rekonstruotą namą suvokiame kaip alternatyvą priemiesčio viloms, kurios kartais neproporcingai iškraipo mūsų mūsų kraštovaizdį“, – sako architektų pora.

Projektuodami namus, architektai numatė didelę svetainę su greta esančia lauko terasa, mansardą su vaikų kambariais ir žaidimų kambariu, miegamąjį su atskiru vonios kambariu, dvi garažo vietas, dideles dirbtuvės su automobiliniu liftu ir vaismedžių sodą lauke. Gyvenamasis namas sukurtas sujungus du kaimyninius namus. Vienas iš jų tūkstantmečio sandūroje buvo iš esmės rekonstruotas, kitas – avarinės būklės.

Architektai atsikratė netinkamų šiuolaikinių elementų: didelės mansardos su balkonu ir plastikiniais langais. Rekonstruojant, po plytų sienomis jie atrado originalų akmenų mūrą ir nedidelius istorinio pastato fragmentus. „Mes gerbiame originalią pastato formą, mastelį ir medžiagiškumą. Perplanuodami vidų, stengėmės, kad pastatas būtų prieinamas iš dviejų pusių – pėstiesiems iš skvero ir automobiliams iš gatvės pusės. Didelis langas fasado frontone yra atsakas į unikalų bažnyčios bokšto vaizdą. Vaizdai iš vidinio kiemo praturtina bendrą erdvės suvokimą. Naujai sukurtas angas sąmoningai palikome minimalistines, kad sukurtume kontrastą su tradiciniais langais“, – apie rekonstrukcijos projektą kalba „Atelier 111“ architektai.

Foto galerija.: new_000275632_0

Straipsnio komentarai

Siųsti
Architektūra architektura