D. Orlenoko „Flyinn“ Karolis Milaševičius
Dizaineris sukūrė viešbutį geriesiems miesto vabzdžiams
Namas Ir Aš

Kiekviena problema skatina sprendimą, o jei sprendimo ieško dizaineris – naujo dizaino objekto kūrimą. Taip atsirado ir „FlyInn“ – analogų neturintis išmanusis naudingųjų vabzdžių viešbutis. Jo autorius – dizaineris Denis Orlenokas.

Stojo į kovą su kenkėjais

Idėja kurti viešbutį vabzdžiams dizaineriui kilo, kai pastebėjo, kad šalia namų esančiame sodelyje augalus naikina kenkėjai – skruzdės ir amarai. „Skruzdės išnešioja amarų kiaušinėlius ir padeda jiems plisti, jie užpuola vaisius, lapus, augalai kenčia. Kai amarai užpuolė mūsų vaismedžius, pradėjome ieškoti sprendimų, kaip su jais kovoti. Pasiskaitėme straipsnių internete, bandėme kovoti liaudiškomis ekologiškomis priemonėmis: česnakų, svogūnų tirpalais, pelenais, kavos tirščiais, bet jokios juntamos naudos jie nedavė“, – pasakoja D. Orlenokas. Chemines priemones šeima atmetė, nes nori daržoves ir vaisius auginti organiškai, nesibaimindami, kad dukrytė jų paragaus tiesiai nuo krūmo.

Ėmęs domėtis natūraliomis kovos su kenkėjais priemonėmis, dizaineris sužinojo, kad gamtoje viskas gali susireguliuoti savaime, svarbu palaikyti bioįvairovę. Pavyzdžiui, amarus mėgsta boružės ir auksaakės, todėl reikia padidinti jų populiaciją. Tačiau skruzdės ėda boružių lervas, todėl reikia rasti, kas kovoja su jomis. Norimus vabzdžius į sodą galima privilioti specialiais kvapais, tačiau dizaineriui vien tik kvapų nepakako – jis pasišovė sukurti įrenginį, kuris natūraliai, kuo mažiau žmogui dalyvaujant, palaikytų vabzdžių bioįvairovę ir išspręstų kenkėjų problemą.

„Norėjau surasti gatavų, estetiškai atrodančių namukų, kurie suderintų dvi funkcijas: gerųjų vabzdžių priviliojimo ir apgyvendinimo, bet pasižiūrėjęs į analogus nieko estetiško rinkoje neradau. Visi nameliai padaryti „pasidaryk pats“ principu, jie kaimiško stiliaus arba labai paprasti, o man norėjosi sukurti namelį, kuris derėtų prie šiuolaikiškos aplinkos, prie modernių namų, kotedžų, miesto architektūros“, – savo idėją pristato D. Orlenokas.

Reguliuoja kvapo sklidimą

Sumanęs kurti prie urbanistinės aplinkos derantį vabzdžių viešbutį, dizaineris dalyvavo ir Regioninio parko specialistų mokymuose, kur aiškinosi vabzdžių nameliams keliamus reikalavimus. „Sužinojau, kad namelio gylis turi būti mažiausiai 10 cm, vienos kiaurymės skersmuo ne mažiau nei 1 cm. Tai iš esmės diktavo dizaino sprendimą“, – sako D. Orlenokas.

Dizaineris sukūrė trijų rūšių modulius. Modulių skaičių ar vidinio užpildo tipą galima pasirinkti pagal poreikį ir paskirtį. Vienas modulis užpildytas bambuko vamzdeliais ir yra puiki boružių buveinė. Kitas modulis, su trimis kiaurymėmis, skirtas tokiems sparnuočiams kaip auksaakės ar drugeliai. Trečio tipo modulio užpildas – perskirti maži kvadratiniai nameliai. Vidinį bet kurio modulio užpildą galima išimti ir išvalyti, kas, anot gamtininkų, yra labai svarbu. Modulius galima įsigyti atskirai ir konfigūruoti pagal poreikį.

Viešbučio viršuje įrengtas trikampis modulis. „Viršutinis trikampis modulis padeda autonomijai, jis turi tris daviklius: drėgmės, temperatūros ir apšvietimo. Jis skleidžia naudinguosius vabzdžius priviliojančius kvapus. Priklausomai nuo oro sąlygų, temperatūros, paros laiko jame atsidaro sklendės ir sklinda kvapai“, – vabzdžius viliojančio namelio veikimo principą aiškina idėjos autorius.

Pagal sklindančius kvapus moduliuose apsigyvena naudingi vabzdžiai. „Jų namai estetiški, su skirtingais kvapais, patogūs, maistas šalia. Jei būčiau vabalas, svajočiau gyventi tokiame name“, – juokiasi D. Orlenokas.

Foto galerija:galerija_001:

Foto galerija.: new_000274530_0

Idėjos autorius sako, kad jo sukurtas kvapų reguliavimas yra patogus, nes jie nesklinda be reikalo, pavyzdžiui, naktį, kai vabzdžiai neskraido. Be to, kvapais papildoma tara yra tvaresnis ir aplinkai draugiškesnis sprendimas nei sunkiai rūšiuojamos plastikinės pakuotės.

Galvoja apie automatizavimą

Namelio išorė – kol kas prototipo stadijos, bet ateityje dizaineris planuoja jį gaminti iš perdirbto arba tvaraus plastiko. „Plastikas turi būti atsparus lauko sąlygoms, mūsų temperatūriniam režimui, atlaikyti maždaug 70–80 laipsnių diapazoną“, – aiškina jis.

Viešbučio fasadui dizaineris pasirinko baltą spalvą, nes ji neutrali, lengvai pritaikoma skirtingoje aplinkoje, ypač urbanistinėje. Be to, pasirinkus tamsesnę spalvą, didės temperatūra namelių viduje, ko reikia vengti.

Trijų modulių kombinacijos aukštis – apie 53 cm, gylis – apie 14 cm, plotis – apie 12 cm. Saugant nuo drėgmės, vidinis užpildas apsaugotas stogeliu, kiekvienas modulis turi nugarinę sienelę. „FlyInn“ galima kabinti prie tvoros, sienos ar įsmeigti į žemę šalia saugomų augalų.

Citata:Jų namai estetiški, su skirtingais kvapais, patogūs, maistas šalia. Jei būčiau vabalas, svajočiau gyventi tokiame name.

Šiuo metu D. Orlenokas tikrina, ar pasiteisina jo sukurti moduliai, jų technologiniai sprendimai, o ateityje žada spręsti viešbučio automatizavimo klausimą.

„Tyrinėju, kokiais konkrečiais būdais įgyvendinti elektroninę dalį, kad ateityje tai būtų išmanus autonominis sprendimas – per specialią programėlę būtų galima matyti, koks yra drėgnumas, kokios sąlygos, kiek sklendės prasivėrusios, kada reikia keisti kvapų skystį ir pan.“, – apie automatizavimo planus pasakoja D. Orlenokas.

Dizaineris sako, kad jo tikslas – ne tik padėti sumažinti piktadarių populiaciją, bet ir rūpesčių, kurių ir taip nestinga turint namą ir sodą, kad tokių viešbučių „valdytojai“ galėtų maloniai dalyvauti vabzdžių gyvenimo procese, tyrinėti ir džiaugtis, kad augalai auga sveiki be jokių cheminių priemonių.

Naudinga ir įdomu

D. Orlenokas sako, kad toks vabzdžių bioįvairovės reguliavimas naudingas sodui ir įdomus visai šeimai. „Į savo sodą labai kviečiau boružes. Per tą laiką pamačiau daug neregėtų jų rūšių ir spalvų. Skenavome, per programėlę tyrinėjome, iš kur jos gali būti kilusios. Prototipą surinkome kartu dukra, dėjome užpildus, žiūrėjome, kaip vabzdžiai atskrenda, kaip maitinasi. Tai ir šeimos laikas, ir edukacija, stebėjimas, kaip gamta susireguliuoja. Mano sode piktadarių populiacija sumažėjo. 100 proc. jie nedingo, bet susireguliavo“, – savo kūrinio sėkme džiaugiasi D. Orlenokas.

Denis Orlenokas

Lietuvio dizainerio kūrinys jau sulaukė ir tarptautinio pripažinimo. Vokietijoje, Niurnberge, vykusioje išradimų ir inovacijų mugėje „International Trade Fair“ (liet. Tarptautinė mainų mugė) D. Orlenoko sukurtas „FlyInn“ už koncepciją, inovaciją ir dizaino sumanymą laimėjo aukso medalį.

Straipsnio komentarai

Siųsti
Aplinka aplinka