D. Sakevičės interjero projektas Gerda Ramonė (Interio shot)
Markučių naujakuriams dizainerė sukūrė šviesos ir harmonijos kupinus namus
Rasa Pangonytė

Keturis mėnesius. Tiek užtruko, kol naujame name, sostinės Markučių rajone, būstą įsigijusi jauna šeima galėjo įsikelti į visiškai įrengtus namus. 73 kv. m buto interjerą projektavo dizainerė Dovilė Sakevičė („Dovilės interjeras“).

Kad būtų lengviau įsivaizduoti erdvę, interjero dizainerė pristato trijų kambarių buto suplanavimą: 33 kv. m užima su virtuve sujungta svetainė, 5 kv. m – erdvus koridorius, tėvų miegamasis –15 kv. m., vaiko kambarys – 11 kv. m. Vienas vonios kambarys užima 5 kv. m, kitas – 4 kv. m.

D. Sakevičė pasakoja, kad daugiausia klausimų kėlė vėdinimo (rekuperacijos) ypatumai. Norint išlaikyti maksimalų buto aukštį, reikėjo paaukoti koridoriaus lubų aukštį. Koridoriaus lubos liko gerokai žemesnės, bet visose kitose erdvėse pavyko išlaikyti maksimalų lubų aukštį. Be to, tai leido įgyvendinti minimalistinius plyšinius difuzorius sienose, kurie negadina bendro interjero vaizdo lubose.

Daug iššūkių kėlė ir kondicionieriaus vieta: „Įvadų negalėjome įleisti į sienas pagal statytojo reikalavimus, todėl nusprendėme jį įkomponuoti atvirame balde, prie valgomojo zonos. Baldinė plokštė leido gražiai išspręsti kondicionieriaus įvadų uždengimo klausimus“.

Kitas svarbus aspektas – šiaurinė langų orientacija. Į šią pusę išeina visi buto langai, išskyrus langą šalia virtuvės, kuris yra vakarinėje pusėje, todėl buvo nuspręsta, kad interjere dominuos šiltos spalvos, taip pat bus panaudotos medžio plokštės.

Jaunai šeimai projektuoto būsto apžvalgą interjero dizainerė pradeda nuo bendrosios erdvės. „Poilsio zonoje akį traukia minimalistinio skandinaviško stiliaus patogi sofa, kuri žavi ne tik savo dizainu bet ir tekstūriniu pilkšvos spalvos audiniu. Pakabinama uždara sienų spalvos TV spintelė pritvirtinta prie sienos ir taip suteikia lengvumo. Toliau seka valgomojo zona, šalia kurios suprojektuotas dalinai uždaras baldas su atviromis lentynomis ir virtuvė. Lango pridengimui šalia virtuvės pasirinkome plačią medinę žaliuzes su tekstilinėmis juostelėmis. Nemažą L formos virtuvę pavyko harmoningai įlieti į bendrą visumą. Virtuvės apatiniams fasadams pasirinkome medžio imitacijos plokštę, o viršutiniams spintelių fasadams – šampano spalvos matinę plokštę, kuri tarsi susilieja su sienomis“, – pasakoja D. Sakevičė.

Virtuvės įvaizdį papildo švelnaus, neintensyvaus terazzo rašto motyvas stalviršyje ir sienelėje. Virtuvės baldų fasadams naudota medžio plokštė. Ją matome ir svetainės sienų apdailoje bei koridoriuje. Taip išlaikomas erdvių vientisumas ir harmoningai pereinama iš vienos patalpos į kitą. Projekto autorė sako, kad tokia sienų apdaila labai praktiška – ją lengva valyti, palyginus su dažytomis sienomis, jai nebaisūs prisilietimai.

Koridorius šiame interjere išpildytas maksimaliai. Įėjus į butą, pasitinka talpi sieninė spinta, o ant kitos sienos erdvės įspūdį kuria individualiai gamintas didelis veidrodis su apšvietimu ir nedidele spintele pasidėti smulkmenoms ar interjero dekoracijoms.

Tėvų miegamajame jaukumą kuria atsikartojančios tų pačių atspalvių kombinacijos, subtiliai keletu tonų tamsesnė spalvinė gama. Prie minimalistinės, neapkrautos detalėmis pilko audinio lovos iš kraštų nuleisti du stilingi šviestuvai, kurie pagyvina interjerą. Abipus lovos stovi individualiai gamintos spintelės, papildomo jaukumo suteikia puri kiliminė danga. Miegamajame kambaryje erdvę papildo antracitinės dieninės ir austinės tekstūros naktinės užuolaidos. Galvūgalio siena dekoruota šiuo metu itin populiariu molio tinku. Modernumo suteikia veidrodinė miegamojo spinta, kuri tarsi optiškai išnyksta erdvėje, bet kartu vizualiai didina kambarį.

Šviesiai dažytame berniuko kambaryje išlaikyta bendra interjero spalvinė gama. Talpi spinta su antresole ir stalčiais suprojektuota būtent šiam kambariui. Žaismingumo suteikia atviros lentynos su dekoro elementais, lova-namelis, nedidelis kilimas, užuolaidos, naktinė lempa-kiškis bei kitos mielos vaikiškos interjero detalės.

Namuose yra du vonios kambariai. Tai leido patogiai sutalpinti dušą, vonią, buities įrenginius, suprojektuoti daiktams pasidėti skirtus baldus.

„Padiskutavę priėmėme sprendimą tėvų vonioje daryti dušą. Jame atskirti dušą gipso kartono siena, o toje dalyje, kur atsirado vietos, įkomponavome skalbimo mašiną ir džiovyklę su pasidėjimu buitinei chemijai. Kitame vonios kambaryje tilpo pastatoma akmens masės vonia, praustuvo spintelė ir pakabinamas unitazas su virš jo suprojektuota spintele“, – sako D. Sakevičė.

Vonios kambarių sienoms ir grindims pasirinktos labai smulkų „terazza“ raštą imituojančias plytelės (formatas 60x120 cm). Tėvų vonios kambario plytelės yra keliais tonais tamsesnės. Vonios kambarius sušildo pasirinkta medžio imitacijos plokštė korpusiniams baldams. Abiejuose vonios kambariuose virš pakabinamo unitazo ir po kriauklės stalviršiu suprojektuotos talpios spintelės ir stalčiai vonios reikmenims bei skalbiniams sudėti. Ovalūs veidrodžiai su pašvietimu, kabantis šviestuvas tėvų vonioje, juodos spalvos santechnika ir kitos smulkios detalės subtiliai papildo vonios kambarių interjerą.

Grindų danga – kokybiška vinilinė balinto ąžuolo eglutės rašto danga, kuri vyrauja visame interjere išskyrus vonios kambarius ir tėvų miegamąjį, kur pasirinkta jaukumo suteikianti kiliminė danga. Ji – lengvai prižiūrima, švelni ir minkšta.

Dar vienas sprendimas interjere – minimalistinio dizaino šampano spalvos (tokios pat kaip sienos) durys, pagamintos iš matinio dažyto MDF bei grindjuostės. Viskas pagaminta specialiai šiam projektui.

Buto apšvietimui D. Sakevičė rinkosi minimalistinius prendimus. Virtuvės ir svetainės zonoje – priglaistoma magnetinė sistema su įstatoma LED juosta, koridoriuje priglaistoma LED juosta lubose. Nišose prie langų, po TV baldu, virtuvės spintelėmis panaudotas paslėptas LED apšvietimas. „Tėvų miegamajame taip pat – LED apšvietimas suformuose nišose palei sieną ir langą, o prie lovų nuleisti minimalistinio dizaino šviestuvai. Berniuko kambaryje – pagrindinis centrinis šviestuvas, nes mažajam gyventojui reikalinga maksimali šviesa, ir papildomas nišoje LED apšvietimas. Galiausiai, vakare prieš užmiegant naudojama lempa-kiškis. Tik prie valgomojo stalo pasirinkome vieną kabantį minimalistinį šviestuvą“, – apšvietimo sprendimus apžvelgia dizainerė.

Foto galerija.: new_000322708_0

Bute vyraujanti žemės spalvų paletė kuria ramių, šiltų ir jaukių namų įspūdį. „Žvelgiant į šias interjero nuotraukas sukasi viena mintis – įgyvendinti sprendimai, visos užsakovų pageidautos vyraujančios spalvos ir medžiagiškumai interjere gražiai susilieja tarpusavyje ir sukuria tikrą harmoniją namuose! Pažiūrėkime, ką šį kartą pavyko sukurti“, – kviečia interjero dizainerė D. Sakevičė.

Straipsnio komentarai

Siųsti
Interjeras interjeras