Kėdė „TrippTrapp“ Gamintojai
Kėdė visam gyvenimui
Laura Čiginskaitė

Visi tėvai žino: vaikai labai greitai išauga ir drabužius, ir baldus. Visgi ne visus. Prieš pusę amžiaus sukurta kėdutė „TrippTrapp“ auga kartu su mažuoju šeimininku ir gali jam tarnauti įvairiais gyvenimo tarpsniais.

1972 m. vaikiškų baldų revoliuciją sukėlusiam norvegų dizaineriui Peteriui Opsvikui idėja sukurti „TrippTrapp“ gimė iš asmeninio poreikio. Gimus mažyliui Thorui, jam niekaip nepavyko rasti kėdės, kuri leistų lygiavertiškai prisijungti prie šeimos stalo. Pripažinkime, dažnas iš vaikystės turime prisiminimą, kai prie stalo tekdavo sėdėti ant pagalvėlių ar bet ko, kas leistų bent šiek tiek prilygti suaugusiems.

Ši kėdė sprendė ne vienuose namuose kilusią problemą, taip vaikams jau nuo mažens buvo patogu stebėti, kas vyksta prie valgomojo stalo. Didžiulis privalumas, kad kėdę galima panaudoti bet kokiame amžiuje, jos sėdynė yra reguliuojamo aukščio ir gylio, tad „TrippTrapp“ auga drauge su vaiku. Dar vienas baldo išskirtinumas – kuriant jį pagalvota ne tik apie prie ūgio pritaikytą sėdynę, bet ir laiptelį kojoms. Jis suteikia stabilumo ir leidžia vaikams saugiau keisti pozicijas ar judėti.

Minimalistinio dizaino kėdė susideda iš dviejų L raidę primenančios formos kojų ir sėdynės. Baldo ilgaamžiškumą užtikrina ne tik lengvas pritaikomumas prie skirtingo ūgio, bet ir pasirinktos medžiagos. Jai gaminti naudojamas Europoje užaugintas bukas ir ąžuolas. Abi medienos rūšys pasižymi ilgaamžiškumu ir tvirtumu. Klientams siūloma plati į bet kurį interjerą lengvai įsiliejančios kėdės spalvų paletė.

Revoliucingumą atskleidžia ne tik baldo dizainas, bet ir pati idėja. Tuo metu nebuvo įprasta mažus vaikus matyti prie bendro šeimos stalo. P. Opsvikas įrodė, kad jie turėtų leisti laiką drauge su kitais šeimos nariais. Išsiskyrė ir dizainerio pasirinkta medžiaga – natūralus medis, nors tuo metu, plintant modernizmo idėjoms, medį vis dažniau išstumdavo plastikas, fanera ar stiklo pluoštas. Tikėtina, kad būtent šis sprendimas prisidėjo prie dešimtmečius neblėstančio baldo populiarumo ir pavertė jį klasika.

Europoje ši P. Opsviko sukurta kėdė visada buvo vadinama „TrippTrapp“, tačiau anapus Atlanto iki 2006-ųjų ji buvo žinoma „KinderZeats“ pavadinimu ir buvo skirta tik vaikams nuo 18 mėnesių. Kėdžių dizainas nežymiai skyrėsi įvairiais priedais, taip buvo ne tik dėl skirtingo gyvenimo būdo, bet ir vyravusių saugumo reikalavimų. Nuo pat sukūrimo kėdę gamina norvegų įmonė „Stokke“. Šiandien ji visuose žemynuose žinoma tuo pačiu pavadinimu. Skaičiuojama, kad per penkis gamybos dešimtmečius šio dizaino kėdžių parduota daugiau nei 12 milijonų vienetų.

Straipsnio komentarai

Siųsti
Interjeras interjeras