Studijos „Egue y Seta“ kurtas interjeras Barselonoje. Vicugo Foto
Daugiaveidė pertvara
Rasa Pangonytė

Ispanų studijos „Egue y Seta“ sukurtas interjeras – pavyzdys, kad patogius namus galima sukurti vos viena pertvara.

Barselonoje gyvenanti vidutinio amžiaus pora į architektus kreipėsi prašydama kaip galima geriau išnaudoti gana nedidelio tamsoko buto erdvę. „Klientai prašė optimizuoti erdvę, kad būtų galima įrengti didesnę virtuvę, lanksčią svetainės ir valgomojo erdvę, atskirą miegamąjį ir lentynas, kuriose būtų galima eksponuoti puikią filmų herojų figūrėlių kolekciją“, – apie gautą užduotį pasakoja architektas Danielis Péresas.

Atsižvelgdami į nedidelį buto plotą, žemas lubas ir ribotą natūralios šviesos srautą, architektai nusprendė rinktis pusiau atvirą planą ir pasitelkti daugiafunkcius elementus.

Pritrūkus vietos, toje pačioje erdvėje galima įgyvendinti įvairius sprendimus. Pavyzdžiui, miegamajame, tarp dviejų uždarų spintos dalių, galima įrengti nedidelę darbo vietą / namų biurą ir pan. Prireikus svetainėje esantį kavos staliuką galima pakelti iki valgomojo stalo aukščio.

Pagrindine erdvės heroje D. Péresas vadina išilgai buto einančią juodą pertvarą. Gyvenamosios zonos pusėje ji atstoja sieną, langą, duris, daiktų lentyną ir televizoriaus / multimedijos konsolę. Miegamajame ta pati lentyna tampa galvūgaliu ir naktiniais staliukais.

Foto galerija:galerija_001:

Foto galerija.: new_000322297_0

Juoda baldo spalva kontrastuoja su priešais esančia baltos spalvos lentyna, virtuve ir šviesia namų apdaila. Tamsus pertvaros paviršius miegamajame gražiai dera su šilta natūralaus ąžuolo tekstūra, mėlynomis drabužių spintos durimis ir vonios kambario plytelėmis, matomomis pro gofruotojo stiklo pertvaras.

Ažūrines groteles ir permatomą gofruotąjį stiklą projektuotojai pasirinko norėdami sukurti priedangą ir kartu išnaudoti natūralią šviesą. „Norėjome maksimaliai padidinti natūralios šviesos srautą, sukurti erdvumo pojūtį ir vizualiai pabrėžti skirtingas zonas nepažeisdami privatumo“, – sako D. Péresas.

Siekiant universalumo, už permatomos pertvaros esantis vonios kambarys suskirstytas į tris atskiras zonas: tualeto, dušo ir praustuvo.

Architektas sako, kad projektuojant šį butą sunkiausia buvo išspręsti apšvietimo klausimą. Neaukštose patalpose nebuvo galimybės įrengti kabamųjų lubų, todėl reikėjo atsisakyti įleidžiamų šviestuvų. „Buvome priversti mąstyti apie sienas ir baldus kaip apie šviesos šaltinį ir „architektūrinius šviestuvus“, – aiškina vienas iš projekto autorių.

Straipsnio komentarai

Siųsti
Interjeras interjeras